Міфи про Омега-3
Одна з найвідоміших біологічно активних добавок – ОМЕГА-3! Найбільш продаваєма, найбільш зрозуміла і, як завжди, обростає міфами, багато з яких з довгою бородою! Я підготувала вам актуальну інформацію, що має доказову базу, щоб ви могли робити висновок – чи потрібна вам така добавка.
Омега-3 – це збірна назва жирних кислот з назвами, що важко вимовляються, коротко позначаються ALA, EPA і DHA.
АLA міститься в насінні, горіхах, олії і тому легко надходить у достатній кількості. Дешеві добавки Омега 3 найчастіше містять багато саме її, оскільки можуть виготовлятися з насіння льону.
EPA та DHA містяться в рибі та морепродуктах. Вони не синтезуються у більшості людей і лише у 0.05-6% населення під впливом гена мутації може синтезуватися з ALA EPA. Думаєте чи не один ви з цих людей? Ні. Це жителі племен, що генетично вегетаріанствують поколіннями, частіше жінки. Ми отримуємо з великої риби, яка поїдає дрібну, яка, у свою чергу, їсть водорості і з них синтезує те, що нам потрібно.
Історія відкриття користі омега 3
У 70-ті роки було виявлено, що корінні жителі Гренландії не хворіють на захворювання серцево-судинної системи та атеросклероз. Вони їдять багато жирної риби. Це послужило поштовхом до пошуку речовини, яка виконує захисну роль від серцевих недуг. У 2004 році управління FDA в США прийняло твердження, що Омега 3 знижує ризик захворювання на ішемічну хворобу серця. Далі довели, що прийом речовини не знижує смертність від інфаркту таких хворих, а саме профілактує захворювання.
У США ще у 2012 р. його приймало 8% населення, а це 25 млн. осіб. Дефіцит був визнаний шостою причиною смертності, щорічно помирає з цієї причини 96 тис. осіб.
2017 рік – проведено дослідження, які показали, що кількість років життя, що проводиться в умовах неврологічної інвалідності, збільшилась на 20.5%, а психічне нездоров'я на 13.5% і це пов'язують із харчуванням. Омега 3 виділили як основний елемент харчування, що впливає на психіку. DHA багато в головному мозку, крім того, вона трансформується в ендоканабіноїди – наші природні наркотики.
Омега 3 та Омега 6
Іншими відомими нам жирними кислотами є Омега 6. Більше того, ми навіть бачимо БАД із їх вмістом. Насправді Омега 6 надміру надходить з їжею, зокрема з рослинними маслами. У нормі співвідношення Omega 3: Omega 6 має бути 1:2. Це співвідношення дуже важливе. Споживаючи мало однієї та багато іншої, ми порушуємо баланс і у результаті розвиваємо запалення. Сьогодні у багатьох баланс зміщено до 1:20. Метаболізм уповільнюється, підвищується артеріальний тиск, звуження судин прогресує, імунітет знижується.
Їжте багато риби!
Ця думка відвідує всіх, хто сподівається з їжі здобути все необхідне. На жаль! Споживана риба не вирощена в природному середовищі, містить багато пестицидів та інших домішок, токсичних для людини. Саме тому її рекомендують їсти не частіше 1-2 разів на тиждень.
Для чого корисна Омега-3?
Багато хто, навіть приймають таку добавку розуміють, що це корисно, але навіщо конкретно не знають. Отже:
- необхідна оболонкам нейронів
- бере участь у настройках запальних та імунних реакцій
- для звуження судин
- для утворення сперми
- для здоров'я мозку
- щоб знизити ризик захворювань серцево-судинної системи
- для усунення інсулінорезистентності
- для функціонування клітини (передачі сигналів, гнучкості мембрани)
- з метою підвищення функціональної реакції кістякових м'язів на навантаження
- як антиоксидант
- протипухлинна дія
Омега 3, скільки приймати?
Добову норму прийнято 3000 мг. З них 1000 мг з їжі та 2000 мг з БАД. Обов'язковою є наявність у препараті антиоксиданту. Жодні дешеві добавки не містять такої кількості активного компонента!
Підсумок. Я вважаю, що Омега 3 у вигляді добавки до їжі 2000 мг стане логічним доповненням будь-якій людині. Користь від її застосування є очевидною. Із чим поєднувати прийом Омега-3 Вам? Давайте обговоримо при зустрічі!