omologenie

Прикорм

10.05.2020

Нутрицевтики – харчові компоненти, які можуть впливати на стан здоров'я, профілактувати хвороби та лікувати їх. На жаль, у традиційній медицині їм не відведено роль. Передбачається, що що б не їла людина, її можна вилікувати таблеткою. Ви перевіряли? Так. Брехня!

Уявіть собі, що ви постійно лагодите свою пральну машину. Наливаєте в неї замість порошку та пом'якшувача води машинне масло, ну або якусь іншу непридатну для неї «їжу». Майстер постійно змінює і лагодить запчастини, що розвалюються в ній, і дивується чому вони так швидко виходять з ладу, але при цьому не запитує – що ти наливаєш в комірку для порошку? Саме таку роль відіграє лікар, який говорить вам про хронічне захворювання, передчасне старіння і не цікавиться «кормом».

Навіть ваш ветеринар питає – чим годуєте собачку? А сімейний лікар не питає))). Мені вдалося вас підштовхнути до роздумів? Ну ви й так знали – людина є те, що вона їсть! Але, на жаль, є ще одна складність. Навіть ті, хто замислюються про раціон харчування та підбирають продукти за «корисністю» не можуть знати їхнього справжнього складу.

Нас обманюють, вказуючи склад готових продуктів – наприклад, вказуючи на упаковці, що продукт не містить цукру, але при цьому не попереджають про значно шкідливіший його замінник! Ми не знаємо скільки елементів таблиці Менделєєва потрапило в наш фрукт чи овоч при його вирощуванні, зберіганні.

Ми завжди знали, що свіжі фрукти містять багато вітамінів та інших корисностей, от яблучко, наприклад, багате на залізо! Правда? А чому яблучко раніше темніло за кілька хвилин після того, як ви його відкусите і залишите на столі, а тепер не темніє? А авокадо, яке темніло до чорного кольору, блискавично може тепер легко лежати і не темніти? Можливо те, що теоретично має бути закладено в продуктах або відсутнє в них, або знаходиться в іншій формі.

А чи точно це інше має ту очікувану харчову цінність, яку ми бачимо в таблицях? А чи доступна ця цінність для засвоєння простого смертного? А якщо він на щось хворий і його організм засвоює це не повністю або зовсім не засвоює? А чи впливає вживання одного продукту на склад іншого? А чи у всіх однаково поводиться цей продукт залежно від кислотності шлункового соку, наприклад?

Запитань більше, ніж однозначних відповідей. Розумним буде припустити, що ми можемо не в повному обсязі задовольнити потреби нашого організму з харчових продуктів навіть за різноманітного раціону. А чи завжди він продуманий? Ми часто їмо те, що любимо і рідко те, що нам здається несмачним, а несмачним нам здається те, до чого ми не звикли. Звикли ми найчастіше до тих продуктів, до яких нас привчили з дитинства і це не завжди були авокадо, лосось, броколі та кунжут. Додамо до цього відсутність часу, перельоти, іноді лінь, аномальні звички їсти шкідливе, але смачне і, іноді, відсутність фінансової можливості «їсти дорого» і... вже навряд чи буде впевненість в ідеальному задоволенні потреби організму в нутрієнтах.

При ряді захворювань організм потребує більшого споживання того чи іншого вітаміну або мінералу. Те саме відбувається при стресі, вагітності, годуванні груддю, підвищених фізичних навантаженнях і ми не можемо міняти щодня своє харчування під ці нові обставини. Виникає дефіцит, який часто має хронічний характер. Виникають патологічні зміни, причини яких саме у відсутності «корму».

Тривалість життя зросла та, головне, зросла активність. Вік, в якому наші батьки йшли на пенсію і замикалися в будинку, дачі та онуках зараз асоціюється з кар'єрою, подорожами та бажанням виглядати молодшою та привабливішою збільшився значно. Норми вітамінів, мінералів, які теоретично необхідні організму для успішного функціонування ніким не переглянуті. Може вас теж дивує дивне дозування вітамінів, наприклад С або D, у сучасних біодобавках, яке в десять разів вище за вказану в таблицях необхідну добову норму?

Думаю, що той необхідний мінімум, який був затверджений колись, характеризує нижню межу потреби, за межею якої хвороба. Для багатьох активних людей реально потрібні великі кількості нутрієнтів, щоб покращити якість життя та допомогти організму функціонувати в умовах стресу, навантажень, захворювання та, в тому числі, омолодження.

Саме тому хочу поділитися з вами в циклі статей думками про те, що, навіщо, коли і кому варто додати до харчового раціону.